19 jun 2012

Psoriasis (vulgaris)

Psoriasis is afgeleid van het Griekse woord 'Psöria' dat op zijn beurt is afgeleid van het werkwoord "psaö" dat krabben betekent. Het is een chronische ontstekingsziekte van de huid. Er zijn verschillende vormen psoriasis, maar de meest voorkomende vorm is psoriasis vulgaris ook wel zilverschub genoemd. Deze vorm van psoriasis is herkenbaar aan de grote rode plekken op de huid met schilfers. Het komt vooral voor op ellebogen, knieën, hoofdhuid en onderrug.

Een normale huid vernieuwt zich om de maand, een psoriasishuid heeft daar maar vier tot zes dagen voor nodig. Dit is vijf- tot achtmaal sneller dan normaal en de huidcellen krijgen niet de kans om volledig uit te groeien. Als deze onrijpe huidcellen de buitenste huidlaag bereiken, zien ze er uit als witte schilfers die op de huid plakken. De huid raakt geïrriteerd door die versnelde celdeling en in de psoriasisplekken doen zich kleine ontstekingen voor. Daardoor wordt de huid dik en rood. Veel mensen hebben ook last van jeuk. Enkel de aanleg voor psoriasis is erfelijk. Dat je psoriasis ontwikkelt omdat je ouders het hebben/hadden is dus niet noodzakelijk. De kans ligt om en bij de 10%. Psoriasis kan op elke leeftijd ontstaan, maar meestal ontstaat de aandoening tussen het 10de en 30ste levensjaar. Het is een ziekte waarvan het verloop onvoorspelbaar is, met betere en slechtere periodes. Psoriasis is niet besmettelijk.




Hoe behandelen 
De dermatoloog zal veelal een sterke lokale corticosteroïden- of ‘hormoonzalf’ voorschrijven. Corticosteroïden grijpen vooral in op de ontsteking (roodheid), maar remmen ook de aanmaak van bloedvaten en, in mindere mate, de celdeling in de opperhuid. Corticosteroïden verbeteren de huid snel, maar kunnen voor gewenning zorgen waardoor ze bij langdurig continu gebruik niet meer zo goed werken. Bovendien werken ze vooral symptomatisch. Ze onderdrukken psoriasis maar lossen de aandoening niet op. Hierdoor kan een nieuwe, heftige uitbraak optreden wanneer men de behandeling plots stopt. Daarnaast werken ze huidverdunnend. Corticosteroïden worden vaak ingezet samen met salicylzuur. Dit laatste maakt de schilfers los en laat de corticosteroïden dieper in de huid doordringen. Met vitamine D derivaten werkt men vooral in op de celdeling en celgroei in de opperhuid, minder op de ontsteking. De werking van vitamine D is langzaam. Het is soms tot enkele maanden wachten op de eerste tekenen van verbetering. 

Naast de topische behandeling met corticosteroïden, salicylzuur en vitamine D wordt vaak ook gebruik gemaakt van lichttherapie. Het positieve effect van zonlicht op psoriasis is al heel lang bekend. Zonlicht is meer dan het licht dat je ziet. Het bevat ook niet zichtbare, ultraviolette stralen zoals UVA en UVB. Lichttherapie ofwel fototherapie maakt gebruik van deze UV straling.

Een gezonde verzorging zonder bijwerkingen.

Alhoewel psoriasis een chronische ziekte is waar men nooit helemaal van af komt, valt het met de juiste cosmetische producten goed onder controle te houden, ook zonder ingrediënten zoals corticosteroïden die de huid op lange termijn meer kwaad dan goed doen. Preparaten met een hoog ureumgehalte zijn aangewezen om de schilfervorming tegen te gaan. Producten met een hoog vetgehalte (geen minerale olie!) en oliebaden werken tegen een droge schubbige huid en houden ze soepel. Crèmes met vitamine B12 werken ontstekingsremmend en maken zo de huid minder geïrriteerd en jeukerig. Ideaal is vaak een combinatie van huididentieke vetten, ureum en vitamine B12.

Volgende producten zou DR. BAUMANN aanraden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten