20 jun 2012

Zonneallergie

Eén op tien Belgen en Nederlanders heeft een zonneallergie in meer of mindere mate. Iedereen kan het krijgen, maar toch is de ene er gevoeliger voor dan de andere. Zo zijn vrouwen over het algemeen een stuk gevoeliger dan mannen.

We spreken van een zonneallergie wanneer iemand een abnormale huidreactie krijgt na een "normale" blootstelling aan zonlicht of aan andere lichtbronnen zoals de zonnebank. Zonlicht bestaat uit zichtbaar licht en onzichtbaar ultraviolet licht.

Wat is UV-licht?

Uv-licht bestaat uit:

* UVA:
Heeft een lange golflengte, dringt dus dieper in de huid en is rechtstreeks gerelateerd aan het ontstaan van huidkankers.  UVA is tevens ook verantwoordelijk voor je mooie bruine kleurtje.

* UVB:
Heeft een korte golflengte en veroorzaakt roodheid en verbranding.

Pas daarom ook op met de zonnebank. De lampen van een zonnebank stralen immers meer UVA en minder UVB uit. Je krijgt dus een mooi bruin kleurtje maar het risico op een allergische reactie is even groot dan wanneer je in de natuurlijke zon ligt.

Wat zijn de symptomen van een zonneallergie?

De verschijnselen die bij zonneallergie ontstaan, treden meestal 24 tot 48 uur na de zonblootstelling op.  Het kan echter ook langer duren en soms reageert de huid van weer vrijwel onmiddellijk.

Typische symptomen zijn:

- rode huid met kleine, sterk jeukende bultjes
- soms kleine blaasjes en verdikking van de huid
- de huid is gespannen en warm
- vaak ook schilferige huid

De ernst van de huiduitslag kan variëren van een licht jeukende roodheid tot een zeer uitgebreide, jeukende huiduitslag.


Of de reacties veroorzaakt worden door UVB dan wel door UVA, is redelijk goed vast te stellen door te antwoorden op de volgende vragen:

Ontstaan de huidreacties:   - ook achter glas?
                                            - ook in de schaduw?
                                            - ook ondanks zonbeschermende middelen?
                                            - ook tijdens lichte bewolking?


Viermaal ja betekent dat het waarschijnlijk om UVA gaat. Viermaal nee wijst op UVB.  Beiden helpen het verouderingsproces van de huid in de hand.



Preventie zonneallergie:

-  Lichtgewenning:
Vanaf de eerste zon in maart - april geleidelijk wat zonnebaden.

Zonnebescherming:
Waarbij de keuze van een zonneproduct zeer belangrijk is. Vraag bij de keuze van een zonneproduct goed na over de bescherming tegen zowel UVA als tegen UVB daar een sterke bescherming tegen UVA een must is in het voorkomen van zonneallergie.

Opteer best voor een vetvrij zonneproduct aangezien een huid met een zonnallergie sterk reageert op vetten in combinatie met zonlicht.


Volgende producten zou DR. BAUMANN aanraden.

19 jun 2012

Psoriasis (vulgaris)

Psoriasis is afgeleid van het Griekse woord 'Psöria' dat op zijn beurt is afgeleid van het werkwoord "psaö" dat krabben betekent. Het is een chronische ontstekingsziekte van de huid. Er zijn verschillende vormen psoriasis, maar de meest voorkomende vorm is psoriasis vulgaris ook wel zilverschub genoemd. Deze vorm van psoriasis is herkenbaar aan de grote rode plekken op de huid met schilfers. Het komt vooral voor op ellebogen, knieën, hoofdhuid en onderrug.

Een normale huid vernieuwt zich om de maand, een psoriasishuid heeft daar maar vier tot zes dagen voor nodig. Dit is vijf- tot achtmaal sneller dan normaal en de huidcellen krijgen niet de kans om volledig uit te groeien. Als deze onrijpe huidcellen de buitenste huidlaag bereiken, zien ze er uit als witte schilfers die op de huid plakken. De huid raakt geïrriteerd door die versnelde celdeling en in de psoriasisplekken doen zich kleine ontstekingen voor. Daardoor wordt de huid dik en rood. Veel mensen hebben ook last van jeuk. Enkel de aanleg voor psoriasis is erfelijk. Dat je psoriasis ontwikkelt omdat je ouders het hebben/hadden is dus niet noodzakelijk. De kans ligt om en bij de 10%. Psoriasis kan op elke leeftijd ontstaan, maar meestal ontstaat de aandoening tussen het 10de en 30ste levensjaar. Het is een ziekte waarvan het verloop onvoorspelbaar is, met betere en slechtere periodes. Psoriasis is niet besmettelijk.




Hoe behandelen 
De dermatoloog zal veelal een sterke lokale corticosteroïden- of ‘hormoonzalf’ voorschrijven. Corticosteroïden grijpen vooral in op de ontsteking (roodheid), maar remmen ook de aanmaak van bloedvaten en, in mindere mate, de celdeling in de opperhuid. Corticosteroïden verbeteren de huid snel, maar kunnen voor gewenning zorgen waardoor ze bij langdurig continu gebruik niet meer zo goed werken. Bovendien werken ze vooral symptomatisch. Ze onderdrukken psoriasis maar lossen de aandoening niet op. Hierdoor kan een nieuwe, heftige uitbraak optreden wanneer men de behandeling plots stopt. Daarnaast werken ze huidverdunnend. Corticosteroïden worden vaak ingezet samen met salicylzuur. Dit laatste maakt de schilfers los en laat de corticosteroïden dieper in de huid doordringen. Met vitamine D derivaten werkt men vooral in op de celdeling en celgroei in de opperhuid, minder op de ontsteking. De werking van vitamine D is langzaam. Het is soms tot enkele maanden wachten op de eerste tekenen van verbetering. 

Naast de topische behandeling met corticosteroïden, salicylzuur en vitamine D wordt vaak ook gebruik gemaakt van lichttherapie. Het positieve effect van zonlicht op psoriasis is al heel lang bekend. Zonlicht is meer dan het licht dat je ziet. Het bevat ook niet zichtbare, ultraviolette stralen zoals UVA en UVB. Lichttherapie ofwel fototherapie maakt gebruik van deze UV straling.

Een gezonde verzorging zonder bijwerkingen.

Alhoewel psoriasis een chronische ziekte is waar men nooit helemaal van af komt, valt het met de juiste cosmetische producten goed onder controle te houden, ook zonder ingrediënten zoals corticosteroïden die de huid op lange termijn meer kwaad dan goed doen. Preparaten met een hoog ureumgehalte zijn aangewezen om de schilfervorming tegen te gaan. Producten met een hoog vetgehalte (geen minerale olie!) en oliebaden werken tegen een droge schubbige huid en houden ze soepel. Crèmes met vitamine B12 werken ontstekingsremmend en maken zo de huid minder geïrriteerd en jeukerig. Ideaal is vaak een combinatie van huididentieke vetten, ureum en vitamine B12.

Volgende producten zou DR. BAUMANN aanraden.

13 jun 2012

Eczeem

Eczeem is zowat de meest voorkomende huidaandoening. Vaak wordt het ook aangeduid als "dermatitis". De huid met eczeem jeukt en is rood, droog en schilferig. Ze is soms verdikt (lichenificatie) en kan met helder vocht gevulde blaasjes vertonen. Er zijn verschillende types eczeem.

De 3 meest voorkomende zijn:

* Irritant contacteczeem waarbij het eczeem wordt veroorzaakt door contact met een
irriterende stof.

* Allergisch contacteczeem met aan de basis contact met een allergene stof.

Deze beide vormen van eczeem kunnen worden voorkomen of verholpen worden door desbetreffende stoffen te vermijden.

* Atopisch of constitutioneel eczeem (ook wel ‘neurodermitis’ genoemd): het eczeem is eerder erfelijk van aard en wordt niet veroorzaakt door een bepaalde stof, maar wordt wel opnieuw uitgelokt of verergerd door allergenen en irriterende stoffen. Deze vorm van eczeem kan jammer genoeg niet worden voorkomen.


Zinvolle maatregelen bij eczeem

1. Eczeem uitlokkende stoffen vermijden.
De stoffen die het vaakst de huid irriteren, allergische reacties veroorzaken of constitutioneel eczeem uitlokken of verergeren, zijn bekend. Uit alle dermatologische informatie blijkt steeds opnieuw dat parfum, geurgrondstoffen, conserveringsmiddelen en chemische UV-filters tot de meest allergene stoffen in de cosmetica behoren.

2. De huidbarrière herstellen.
Gebruik cosmetica voor de droge huid met ceramides, urea, teunisbloemolie en eventueel ook met vitamine B12. Deze ingrediënten hebben een bewezen barrièreherstellende werking. Hierdoor kunnen dehydratatie, schilferigheid en infecties worden vermeden.

3. De huid hydrateren.
Een gewone dagcrème zal de huidvochtigheid met maximaal 15% doen toenemen. Dat is niet voldoende voor een optimale hydratatie van de huid. Gebruik daarom cosmetica met een hoog gehalte aan liposomen in gelvorm. Meervoudige liposomen kunnen de huidvochtigheid bij dagelijks gebruik tot bijna 100% verhogen.

4. Niet krabben en jeuk vermijden.
Door het krabben kan de huid zich niet blijvend herstellen. Gebruik daarom producten met een hoog gehalte vitamine E. Natuurlijke vitamine E vermindert jeuk, is niet allergeen, is huideigen en heeft de sterkste werking van alle vitamine E vormen. Het heeft bovendien een zeer brede beschermende en herstellende werking.

5. Vermijd/bestrijd infecties.
Een verstoorde huidbarrière maakt de huid vatbaar voor infecties door bacteriën en schimmels. De dermatoloog zal hiertegen antibiotica voorschrijven. Maar ook je gezonde huidverzorging kan behulpzaam zijn en infecties helpen voorkomen. Zo hebben producten die vitamine B12 bevatten een bewezen ontstekingsremmende werking.




Van een constitutioneel eczeem raak je jammer genoeg nooit af. Met een goede verzorging, op basis van de juiste ingrediënten, kan je het wel goed onder controle houden.

Volgende producten zou DR. BAUMANN aanraden.